Co je to Zayferus?

Zayferus je obecně prospěšná společnost na ochranu dravých ptáků. Vznikli jsme v roce 1991 a za tu dobu se nám podařilo sestavit unikátní sbírku vzácných dravců. Zabýváme se jejich ochranou, rehabilitací, vypouštěním do přírody i jejich odchovy v zajetí. Přednášíme o dravcích na školách, gymnáziích a provozujeme ukázky pro širokou veřejnost v areálu lednického parku. Předvádíme, jak dravci volně létají a loví. Především si zakládáme na loveckých akcích. Jsme moderní sokolníci a pravdivě informujeme veřejnost o životě dravců. Chceme divákům předvést krásu letu dravých ptáků.

Poutavý, věcný a vtipný výklad je zaměřen na ochranu přírody. Na našich akcích se diváci mohou kochat útočnými lety dravých ptáků na pohyblivé makety zvířat. Orel loví lišku, dřemlík skřivana, raroh zajíce, sokol bažanta, inteligentní karančo si samo najde maso a obratní luňáci loví kousky masa vystřelené nad hlavy diváků… Během letových ukázek probíhá zkoušení diváků o různé ceny. Máme v nabídce luxusní kalendáře, kvarteta, pexesa, magnetky atd. Dále je možnost přivolat si dravce na ruku a získat volnou rodinnou vstupenku na ukázky dravců v lednickém parku.

Na našich ukázkách vzácní dravci létají volně a loví různou pohyblivou kořist. Nekupujeme vyřazené dravce ze ZOO, různých útulků apod. Tito „veteráni” by toho moc v letu nepředvedli. Všichni dravci, kteří u nás létají, mají nevyčíslitelnou hodnotu - těžko by někdo zaplatil 23 let práce. A neznám v ČR šílence, který by investoval miliony korun do dravců a pouštěl je v takovém množství volně. Denně létáme asi s 90 dravci! Píši to zde proto, že se naše akce budete těžko s čímkoliv jiným srovnávat. Stačí, aby nám uletěl např. sup krahujový, orel kamčatský, orel mořský, dřemlík tundrový, karančo jižní apod. a během pár vteřin přicházíme o dravce třeba i v hodnotě 10.000 eur. Tím naznačuji to, že naše létání není bez rizika. Když se dravec pouští volně, může také uletět, a v tom jsou naše akce ojedinělé. Nikdy nevíme, jak to celé dopadne. Každá ukázka je originál.

Orel bělohlavý modrá 2013 Orel východní Tajgona - detail hlavy Orel východní Tajgona v letu Raroh lovecký Snow - létání na Vysočině 2013 

V současné době máme kolem 100 dravců a sov v rámci 38 druhů dravých ptáků. Takto rozsáhlou sbírku nemá v České republice žádná Zoo, ani soukromí chovatelé. Vlastníme supa krahujového, supa kapucína, orla skalního, orla bělohlavého, orla stepního, orla mořského, orla kamčatského, kondora krocanovitého, káni lesní, káni bělochvostou, káni rudoocasou, káni Harrisovu, luňáka hnědého, luňáka červeného, jestřába lesního, krahujce obecného, poštolku obecnou, poštolku rudonohou, poštolku vrabčí, sokola stěhovavého, sokola šahina, raroha velkého, raroha jižního, sokola loveckého kříženého s rarohem, ostříže lesního, dřemlíka tundrového, karančo jižní, kulíška nejmenšího, výrečka malého, sýce rousného, sýčka obecného, sovu pálenou, kalouse ušatého, puštíka obecného, puštíka bělavého, puštíka vousatého, výra velkého.

Dravci společnosti Zayferus

Rozhodně nechceme a nebudeme dělat z ukázek středověkou SHOW! To se dnes předvádí na každém hradě a dravec tam bývá pouhopouhým doplňkem. Dále „nepředvádíme“ dravce v tělocvičnách a vyhýbáme se i různým jarmarkům a plochám s nevhodným povrchem – asfalt, zámková dlažba atd.

 

Co všechno vlastně děláme?
  • Výukové programy pro školy a ukázky dravců pro veřejnost.
  • Léčení dravců a jejich rehabilitace s návratem do přírody.
  • Provozování sokolnické školy – práce s mládeží.
  • Provozujeme záchrannou stanici pro zraněné dravce.
  • Úspěšně jsme do přírody vypustili např. sokola stěhovavého, včelojeda lesního, ostříže lesního a další vzácné dravce.
  • Propagujeme české sokolnictví v zahraničí – sokolnictví je od roku 2010 v UNESCO.
  • Poskytujeme odborné konzultace po telefonu spojené s ochranou dravců.
  • Pomáháme dravcům i tím, že o nich pravdivě informujeme v médiích.

Vše budujeme z našich aktivit – nefinancuje nás stát, ani Evropská unie. Nemáme sponzora, ani žádné dotace.

Naše práce je od rána do večera spojená s dravými ptáky a vše co děláme, děláme pro jejich blaho.

Více o nás na www.zayferus.cz

 

Jiří Hrotek, ředitel a zakladatel společnosti Zayferus

Tel.: +420 608 100 440, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Jiří Hrotek 1977 Jiří Hrotek 1991 j.hrotek zayferus soucasnost